8 Ocak 2017 Pazar

Bebeklerin Duygusal ve Sosyal Gelişimlerinin Oyun Yoluyla Desteklenmesi



Bebekler, çevresindeki insanlarla vakit geçirmekten hoşlanan sosyal varlıklardır. Onlar için oyun saati sadece günün en sevilen saati değil, aynı zamanda bebeğinize benlik saygısı, güven, bağımsızlık, mutluluk, sevgi ve güvenlik gibi duyguları hissettirmek için ideal bir saattir.

Günlük Oyunlar


Özellikle ilk yıllarda anneler bebeklerin bir numaralı oyun arkadaşlarıdır. Her gün özel bir oyun vakti bir yana bırakmak, bebeğinizin duygusal ve sosyal gelişimi için birçok avantajı beraberinde getirir.
Oyun, anne ve bebek arasındaki duygusal bağlantıları besler ve onlara bir eğlence duygusu öğretir. Çok küçük bir bebek bile oyun oynarken keyif aldığını göstermek için gülümser.

“Cee” oyunu, basit şarkılar veya tekerleme gibi oyunlar bebeğinizle etkileşim kurmanın eğlenceli bir yoludur. Bir sürü göz teması kullanın ve bebeğiniz sizi taklit etmeye çalışırken, yanıtlarıyla iletişimlerini onaylayın. Bu şekilde dinleme ve yanıt verme, bebeğinizin kendine güvenini ve duyarlılığını geliştirmeye yardımcı olur. Bebeğinizin oyun yoluyla memnuniyet ve başarı duyguları geliştirecektir. Bebeğinizin oyunlarla benlik saygısı artacaktır. Kendi kendine memnuniyet çoğunlukla en büyük ödüllerinden biri olsa da, annelerine rehberlik ve destek ihtiyaç duyacaklardır.

Sessiz Oyunlar



Bebeğinizin duygusal gelişimi aynı zamanda sessiz oyunlar yoluyla da desteklenir. Bu yakınlığı arttırmak, kendinize ve başkalarına karşı emniyet, sevgi ve sıcaklık duygularını geliştirmek için güzel bir fırsattır.

Sessiz oyunlar esnasında, bebeğinizi kendinize yakın tutun, yumuşak dokunun ve yatıştırıcı bir ses kullanın. Birlikte bir şeyler okurken, sevdiğiniz ninnileri söylerken veya yumuşak müziği bırakıp sallarken kucaklaşın. Sevecen etkileşimler bebeğinize her zaman onlar için orada olacağınızı gösterir. Böylece bebeğiniz de kendisini güvende hissediyor olacaktır. Sessizlik, çocuğunuz üzgün ya da korktuğunda yatıştırmak ve rahatlatmak için de kullanılabilir.

Organize Oyunlar


Bebeğiniz diğer bebeklerle vakit geçirmek için gelişimsel bir ihtiyaç duymaz fakat sosyal oyun için dışarı çıkmanın ve bu heyecanı yaşamanın tadını çıkarabilirler.
Bebeğiniz büyünce, organize bir oyun çocuğunuzun duygusal kontrolü öğrenmesine yardımcı olabilir, başkalarıyla birlikte olma ve paylaşma konseptini anlayabilme becerisini geliştirir.
Organize bir ortamda sosyal etkileşim fırsatları, oyun grubu, müzik dersleri, yüzme dersleri ve bebek oyuncağı içerir. Bu özellikle de kardeşi yoksa, bebeğinizi akranlarına tanıtmak için iyi bir yöntem olabilir.

Ancak tüm bunlar için çocuğunuzu sınıflara kaydetme baskısı hissetmenize gerek yok. Bebeğiniz birebir oyun oynayabileceği aile büyükleri ile eşit derecede sosyal beceri ve farkındalık yaratacaktır.

Şu anda App Store ve Play Store’da yayında bulunan ve pek çok annenin beğeniyle kullandığı “Büyüyen Bebek” uygulamamızda bebeğinizin ayına göre oyun etkinlikleri de mevcuttur. Bebeğinizle hoş vakit geçirip zamanınızı iyi değerlendirmeniz için uygulamamızı incelemenizi tavsiye eder, mutlu günler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder