11 Ağustos 2016 Perşembe

Bebek Gelişiminde Müziğin Önemi

                

             Müzik dünya üzerindeki en evrensel oluşumlardan biridir. Dünyada hemen hemen her insan boş zamanlarında kendi zevkine göre müzik dinlemeye bayılır. İnsanlar üzüldüklerinde, sevindiklerinde, yorulduklarında, endişelendiklerinde, enerjili yüksek oldukları zamanlarda ve bunun gibi birçok değişik ruh hallerinde kendilerini bir müziğin ritmine kaptırarak rahatlamaya çalışırlar.

            Müziğin tüm yaş grubundaki insanlarda olduğu gibi bebekler için de önemli bir yeri vardır. Bebek ve müzik deyince çoğumuzun aklına annelerin bebeklerini rahatlatmak ve uyutmak için söylediği ninniler gelir fakat bebeklerin müzikle olan tanışıklığı aslında çok daha öncesine, anne karnında geçirdiği zamanlara dayanır. Anne karnında 21 haftasını doldurmuş olan bebeğin işitme duyuları gelişmiş duruma gelir. İşitme duyguları gelişen bebek annesinin söylediği veya dinlediği şarkılara kulak misafiri olmaya başlar. Bebekler  bir müzik ezgisine dikkat göstermede, yetişkinlerinkine benzer bir yeteneğe sahiptir.

            3 – 6 aylık bebekler müziğin geldiği tarafa doğru dönmeye başlar ve müzikten aldığı zevk veya rahatsızlığı belli eder. 12 aylık bebekler dinlediği müziğe el hareketleri ve seslerle katılmaya çalışır.

            Uzmanlara göre müziğin bebeklerin düşünme yöntemlerinde, kendini ifade edebilme becerilerinde ve okul hayatı boyunca öğrenmesi gereken derslerin üzerinde dahi etkisi vardır. Bebeklerin yaratıcılığının gelişmesini sağlar.

            Ebeveynlerin bebeklerinin yanlarında şarkı söylemesinin, bebeklerine dönük el çırpmalarının bebeklerin ince motor kaslarının gelişimi üzerinde etkisi olduğu görülmektedir. Müzik oluşturmak için yapılan hareketleri gören bebeğin kafasında kurduğu bağlantılar, onun algılama yeteneğinin gelişmesine faydalı olmaktadır.
                                             
             Bireysel olarak düşünürsek, bir şiir dizesi veya bir şarkı sözünü düz bir metne göre daha kolay hatırladığımızı fark etmişizdir. Müzik bebekler için de bir hatırlatıcı konumundadır ve müzik sayesinde bebeklerin kelime haznesi daha hızlı gelişerek konuşmayı daha hızlı öğrenmesi sağlanabilir.

            Ebeveynlere bebeklerine doğumun ilk gününden itibaren farklı farklı müzikler dinleterek bebeklerinin duygusal ve zihinsel gelişimlerini desteklemelerini tavsiye ediyoruz. Bebeğinizi rahatlatmak için ninniler söyleyip klasik müzik dinletebilirsiniz. Oyun saatlerinde de hareketli müzikler tercih edebilirsiniz.


            Bebeğinize bol müzikler dinletip, gelişimini destekleyecek günler geçirmeniz dileğiyle, sağlıklı günler…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder