8 Mayıs 2016 Pazar

Bugün Anneler Günü


Bugün günlerden 8 Mayıs, yani mayıs ayının 2.pazarı, dünyadaki varlıkların en kutsalı, en benzersizi olan annelerimizin günü.
Öncelikle Büyüyen Bebek ailesi olarak merak eden takipçilerimiz için Anneler Gününün tarihinden bahsetmekte fayda gördük: anneler günü geleneği Antik Yunanların mitolojideki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea için verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Bu adet o dönemlerde Anadolu’da yaygındır. Daha sonra buna benzer törenler Hıristiyanlarda da görülmeye başlanmıştır. Kiliselerdeki bu törenlerden sonra çocuklar annelerine armağanlar verip sevgi gösterisinde bulunurlardı. M.Ö. 250 yıllarında ilkbahar festivallerini ana tanrıça Kibele onuruna kutlayan Antik Romalıların da anneler günü geleneğini sürdürmekte olduklarını görebiliyoruz.
Anneler Günü geleneğinin modern dönemdeki başlangıcı 1906’da ABD’nin Philadelphia eyaletinde yaşayan Anna Jarvis’le gerçekleşti. Bir genç kız olan Anna, o yaştaki bir insanın yaşayabileceği en büyük felaketi yaşadı, annesini kaybetti. İnsanların genelde yakın çevresindeki ölümlere alıştığı söylenir, fakat bu doğruysa bile genç Anna için geçerli değildi. 6 Mayıs 1906’da başına gelen bu kötü hadiseden sonra kesinlikle toparlanamadı. Adeta karanlık bir girdabın içinde kaybolmuş gibiydi.
Anna Jarvis annesinin vefatının ilk yıl dönümünde, yani 6 Mayıs 1907 tarihinde yakın arkadaşlarıyla birlikte annesini andı, onun hakkında temennilerde bulundu. Anna arkadaşlarına annesinin vefatının her seneyi devriyesinde annesini anmaları istediğinde bulundu ve bu isteği arkadaşları tarafından kabul gördü. Anna’nın bu tutumundan davranışından etkilenen insanlar mayıs ayının her ikinci pazarını Anneler Günü olarak kabul ve ilan ettiler. 1912’de Teksas eyaletinin valisi bu geleneği resmiyete dönüştürdü ve Teksas’ta mayıs ayının ikinci pazarı Anneler Günü olarak resmiyet kazandı. Anna Jarvis ve arkadaşlarının başlattığı bu akım daha sonra ABD’nin diğer eyaletlerinde, Avrupa’da ve Uzak Doğu’ya geçti. Anna Jarvis ve arkadaşları adeta insanlığa unuttukları bir geleneği yeniden hatırlatıp bu geleneği kazanmalarını sağladılar. Anna’nın annesine karşı duyduğu özlem, bütün dünya annelerine özel bir gün kazandırıp onların ince düşüncelerle sevindirilmesini sağladı.
Annelik bebeğin anne rahmine düştüğü günden itibaren hayat boyu devam eden bir süreçtir. Bir anne karnında bebeğinin yaşayışını, kıpırdanmasını, tekme atmasını hisseder. Doğum yaklaştıkça annelerin sancıları her geçen gün artar. Doğum esnasında bu zirveye ulaşır. Anne olmayan birinin aklıyla düşünerek tahmin etmesi mümkün olmayan acıları çekerek dünyaya getirir bebeğini anneler. Bir insanı dünyada annesinden başka kimse daha fazla düşünemez ve onun kadar başka hiç kimse o insanı annesi kadar sevemez. Annelik makamı hakkı ödenemeyecek, karşılığı verilemeyecek bir makamdır.
Bugün 8 Mayıs… Mayısın 2016’sının ikinci pazarı, yani anneler günü… Öyleyse bugün başka bütün planlarınızı iptal edin, annenizin yanında olun. Onu sevindirmek için bir hediye sunun ve bu hediyeyi yalnızca maddiyatla alınan bir eşya olarak düşünmeyin. Ona sunacağınız içten, samimi bir çift söz, bir sarılma, yanağına konduracağınız bir öpücük onun için dünyadaki en güzel hediye olacaktır.

Büyüyen Bebek ailesi olarak tüm annelerimizin anneler gününü kutlar, sağlık, esenlik dolu günler dileriz… 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder