1 Ağustos 2016 Pazartesi

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi



Bebekler doğdukları andan itibaren gülme, çevresindekileri tanıma, başını dik tutma, desteksiz oturma, diş çıkarma, aile bireyleriyle yabancıları ayırt etme, konuşma, adım atma vb. birçok gelişim gösterir. Tuvalet eğitimi de tıpkı bu saydıklarımız gibi bebekler için çok önemli bir gelişim aşamasıdır.
Bebeklerde tuvalet eğitimine bebeğin ve eğitimi verecek kişi bakıcı ya da annenin hazır olduğu bir dönemde başlanmalıdır. Eğitime hazırlıksız başlamak, bebeğin tuvalet eğitimini sorunsuzca öğrenmesine engel olabilir. Prof. Dr. Bengi Semerci’ye göre, bebek tuvalet eğitimine hazırsa, bedensel olarak kas gelişimini tamamlamış ve kendini ifade etme becerilerini kazanmış olup psikolojik olarak sağlıklı bir dönemde bulunduğu anlamına gelmektedir.
Tuvalet eğitimi anneler için oldukça zor bir süreçtir. Bunun için en uygun zaman 12 – 36 ay arasıdır fakat 24 – 36 ay arası bebekler daha hızlı ve daha kolay öğrenirler. Bebek için uygun olan zamandan daha erken başlamak ve bebeğe bunun için baskı yapmak ileride oluşabilecek bazı psikolojik sorunlara zemin hazırlayabilir. Tuvalet eğitiminin aynı şekilde geç verilmesi de çocuğun bu eğitimden mahrum kalmasına yol açar ve yine ilerisi için psikolojik sorunlara zemin hazırlayabilir.
Tuvalet eğitiminde bazı bebekler küçük, bazı bebeklerse büyük tuvaletlerini önce öğrenebilirler. Eğitim sonunda bebekler genellikle gündüz saatlerindeki tuvaletlerini kontrol etmeyi gece saatlerindeki tuvaletlerinden daha önce öğrenirler. Bebeğin gece tuvaletini tutamama durumu 5 yaşlarına kadar devam edebilmektedir.
 
Bebeğimin Tuvalet Eğitimine Hazır Durumda Olduğuna Nasıl Karar Verebilirim?
“Bebeğim tuvalet eğitimine hazır” diyebilmeniz için öncelikle bebeğinizin bazı bedensel gelişimleri tamamlamış olması gerekmektedir. Bebeğiniz yürüyüp konuşabiliyorsa, basit komutları yerine getirebiliyorsa, sabahları kalktığında bezi kuru ise ve günde 2 3 saat yine kuru kalabiliyorsa, tuvalet saatleri günden güne aynı saatlerse, altının ıslaklığından rahatsız oluyor ve bu rahatsızlığını dile getiriyorsa tuvalet eğitimine başlama zamanının geldiğini söyleyebilirsiniz.







Eğitim Sürecinde Ne Yapmamalıyım?
Cezalandırma, yasaklama ve korkutmada bulunarak bebeğinizi kendi bedenine küstürmekten uzak durun. Eğitim süreci beklediğinizden uzun sürse de sabırlı davranmaya gayret edin.
Tuvalet eğitiminin hayatınızın gündeminiz haline gelmemesine gayret edin. Bu eğitimi yaşamınızın gayet normal bir akışı içerisinde verin.
Bebeğiniz tuvaletini yaptığında onu gerektiğinden daha aşırı bir şekilde tebrik etmekten kaçınarak bebeğinizin sonraki seferki gidereceği ihtiyaçları için beklentisini büyütmekten kaçının.





1 yorum:

  1. Bilgileriniz için teşekkür ederim. En iyi bebekler ve bebek doktorları için bekleriz teşekkürler BEBEKLER

    YanıtlaSil