13 Kasım 2016 Pazar

Bebeklerde Emzirmeyi Reddetme Nedir ve Bu Durumda Neler Yapılabilir?

                                          

Bebeklerin anne sütünü reddetme durumları farklı şekillerde meydana gelebilir. Emmeyi tamamen reddetme, isteksiz emme, emzirme sırasında ağlama veya huysuzlanma, memeyle mücadele etme, gereğinden az emme, memeyi ağlayarak bırakma, sadece tek memeden emme, diğerini reddetme şeklinde kendini gösterebilir.
Emzirmeyi reddin nedenleri hastalık, ağrı, annenin doğumda aldığı sakinleştiricilerin etkisi, emzirme yönteminde sorunlar, ve yalancı ret olabilir. Bebekler hasta oldukları zaman memeyi alırlar fakat güçsüz emerler. Anneler de bunu ret olarak yanlış yorumlayabilirler.
Ağızda pamukçuk ya da diş çıkarma meydana gelirse acıyabilir ve bebek memeyi reddedebilir,
Burun tıkanıklığı varsa reddedebilir,
Emzik, biberon, memeyi uygun olmayan bir pozisyonda tutma, emzirirken başını tutmak gibi bebeğin kötü desteklenmesi, emzirmenin kısıtlanması, aşırı süt birikimi, doğumdan sonraki annenin bilgisizliği gibi emzirme yöntemiyle ilgili nedenler de bebeğin memeyi reddetmesine sebep olabilir. Bebek emmeye tam olarak alışıncaya kadar biberon ve emzik kullanılmamalıdır. 
Annenin işe başlayıp evden ayrılması, yeni dadı, sık dadı değişimi, annenin hastalık geçirmesi gibi bebeği üzen değişiklikler emzirmeyi reddetmeye sebep olabilir. Anneler mümkün olduğu kadar bebeklerinin yanlarında olmalı, onunla konuşmalı, bebek her istediğinde emzirilmelidir. Mümkün olmadığı zamanlarda ise bebeğinin yatağına kokusunu bırakmalıdır. 
Yeni doğan bebeklerdeki memeyi arama hareketini, 4-8 aylardaki bebeklerin memeyi emerken dikkatlerinin dağılmasını ve aniden başka şeylere bakmalarını anneler emzirmeyi reddetme olarak yorumlayabilirler. Buna yalancı red denilmektedir. Memeyi tutması için beklenilmelidir.
Anneler besin tüketimine dikkat etmelidirler. Kola, kahve, çay gibi içecekler bu süreçte kullanılmalıdır. 

Bebeğin bulunduğu yerde sigara içilmemelidir. 

1 yorum:

  1. Merhabalar ben bebeğimin gelişimi konusunda çok endişeliyim bugün 3 ayımızı doldurduk ama 5 buçuk kilomuz doğduğu zaman 2 700 doğdu 3 aya göre çok küçük kaldığını düşünüyorum elimden geldiğince emziriyorum fakal çok emmiyor 2-3 dakıka emiyor sonrasında zorlamama rağmen emmiyor doktorlar normal diyor saglıklı olsun kilosu o kadar önemli değil diyorlar ama benim içim hiç rahat değil bu konuda ne yapabilirim sizden yardımlarınızı beklıyorum şimdiden teşekürler.

    YanıtlaSil