4 Aralık 2016 Pazar

Hareket Etmek Bebek Gelişiminde Neden Önemlidir?
Ebeveynler olarak, bebeklerimizin hareket ettiği en ufak bir ana şahit olmak bizler için unutulmayacak,  mükemmel bir andır.

Doğal hareketlerin pek sık görülmediği bebekler ve çocuklar, yaşamın her alanında gelişimsel gecikmeler yaşama riskini taşırlar.

Hareket etmek sadece bedensel gelişimle ilgili değildir, sağlıklı beyinlerin geliştirilmesi ve bebeklerimizin sosyo-kültürel gelişiminin desteklenmesi için çok önemli bir eylemdir. Ebeveynler olarak, pasifliğe ve çocuklarımız için doğal bir hareket eksikliğine karşı dikkatli olmamız gerekir.
Öyleyse bugün ebeveynler olarak neden çocuklarımızın birçoğunu, hareket etmesini önleyecek şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz?

İnsanlar hareket edici olarak doğmuşlardır ve oturan bir hayat yaşamak gerçekten doğamıza aykırı bir durumdur.

Araştırmalar, egzersiz ve fiziksel aktivitelerin, vücuttaki tüm düşünce ve duyguları etkileyen önemli nörotransmitter olan serotonin, norepinefrin ve dopamin düzeylerini arttırdığını gösteriyor.
Genel olarak, egzersizlerin bilişsel yetenekler ve zihinsel sağlık üzerinde derin etkisi vardır. Sadece bununla da kalmıyor, hareket etmek vücuda daha fazla kan pompası yapar ve beynin daha verimli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.

Modern dünyamızda hayatımızı iyileştirmek için üretilen çeşitli alet ve ekipmanlar, çocuklarımızın biyolojik olarak yapmaları gerekenleri yapmalarını zorlaştırıyor:  derinden kodlanmış yollarla ilerleyerek, tüm yetkinliklerinde giderek büyümelerini sağlamak.

Bebek hareketlerinin birincil erken zorunluluğu bebeğin doğru ve sağlıklı büyümeyi sağlamak için ilkel refleksleri uygulayabileceğinden omurgayı gerdirmeyi gerektiren bebeklik hareketleridir.
Modern hayatta en rahatsız edici eğilimlerden biri, bebeklerin ve çocukların doğal olarak hareket etme özgürlüğüne daha az sahip oldukları ve davranışları öğrenme kapasitelerini etkileyebilecek durumda olmasıdır. Pek çok ürün, bebekleri doğal olarak kısıtlama olmadan hareket ettirmeyi durdurur.

Çocukların dış dünyayı en iyi öğrenme yöntemleri özgürce hareket etmektir ve bu genellikle gürültülü, düzensiz, dağınık ve önceden tahmin edilemez durumlar demektir.

Birçok pediatrik fizyoterapist, ciddi duruş sorunları ve kronik bel ağrısı olan okulöncesi çocuk sayısındaki artış konusunda endişelenmektedirler.

Çocukluk çağında değişen başka bir konu, çocuğun çıplak ayakla hareket etme ve oynama özgürlüğü olmuştur. Evet, ebeveynler olarak bebeklerimize çok şirin minik ayakkabılar alıyoruz ve bunlar onlara çok yakışıyor. Fakat Londra’daki ayak hastalıkları uzmanı Tracy Byrne, çok genç yaşta sürekli ayakkabı giymenin bir çocuğun yürüme ve beyin gelişimine engel olabileceğini düşünüyor.

The Guardian yazarı Byrne, bebeklerin ayakkabıyla yürürlerken onların yerden aldığı geribildirimin daha az olması sebebiyle,  yere bakmak için daha az ihtiyaç duyduklarını ve bunun da dengelerinin bozulup düşmelerine neden olduğunu söylemektedir.

Bebeklerimizin ilk yıllarında mümkün olduğunca hareket etmelerini sağlamak, onların tüm duyularını kullanarak gerçek dünyada daha sağlıklı, daha mutlu, daha güçlü, daha akıllı, daha sakin ve daha yetenekli yetişmelerine yardımcı olacaktır.

Bebeğinizin bol bol hareket etmesini sağladığınız, mutlu günler geçirmeniz dileğiyle…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder