21 Aralık 2016 Çarşamba

Bebeğin Bilişsel Becerilerini Geliştirmek

Su Oyunu



Su oyunları eğlencelidir ve gelişimsel faydaları da çok fazladır. Bebeğiniz suyun içine içini doldurmak için bir sürahi daldırırken, göz / elle koordinasyon ve ince motor becerileri uygularlar. Suyu elleriyle sıçrattıkları zaman, keyif verici bir dokunsal deneyim yaşarlar. Bebeğinizin derisine su serpilip gülmesi onun duygusal ve sosyal refahını besler. Su oyunları bebeğiniz için çevresinde güven duymalarına yardımcı olur, bu da yüzmeyi öğrenmeye başladığında önemlidir.
Su oyunları için fikirler:
Bir kutuyu su ile doldurun içerisine yüzen oyuncaklar, küçük bir sürahi ve sünger koyun. Eğlenceyi artırmanız için birkaç damla yiyecek boyası ekleyebilirsiniz.
Bebeğiniz için kabarcıkları şişirin. Dalgalı şekiller büyülenecekler! Kabarcıkları bebeğinizin uzanabileceği kadar düşük derecede üfleyin ve bazılarını parmaklarıyla patlatın.


Dikkat! Herhangi bir su miktarı boğulma tehlikesi oluşturabilir, bu nedenle su oyunlarında bebeğinizi asla yalnız bırakmayın.
Işıklar ve Sesler

Bebekler, bakarak ve dinleyerek çok şey öğrenirler. Ayrıca çok meraklıdırlar, bu nedenle beklenmedik bir şekilde ışıklanan ve ilginç sesler çıkaran oyuncakları keşfetmek, öğrenmenin ilgi çekici bir yoludur. Müzik çalan veya oyun oynayan oyuncaklar bebeğinizin işitsel gelişimini teşvik eder. Kelimeleri veya melodiyi dinlemenin keyfine varırlar, hatta gülümserler! Daha büyük bebekler, oyuncaklarının farklı bölümlerini sallayarak, çekerek veya iterek farklı bir ses çıkaracaklarını öğrenirler. Bunun gibi oyuncaklar bebeğinize ritm ve yüksek / alçak, yumuşak / yüksek, uzun / kısa ses gibi kavramları öğretir.
Bebekler parlak renkli veya yanıp sönen ışıklı oyuncaklara ilgi duyuyorlar. Bu oyuncaklar onların ince motor becerilerini geliştirirler.




Dramatik Oyunlar

Dramatik oyunlar, bebeğinizin sosyal, iletişim ve duygusal becerilerini geliştirmek için mükemmel bir yöntemdir. Bebeğiniz oyun oynamak veya bir şapka takmak gibi basit görevlerle rol oynamaya başlayacaktır. Buna doktor rolünde oynamak, hayvanlar gibi davranmak ya da tren kullanmak gibi roller olabilir.
Evde yaratıcı oyun sahnesi ayarlayın masanın altına mağara yapın, bir dağ yaratmak için yastık yığın, bir karton kutusunu arabaya çevirin, periler gibi uçun, bir günlüğüne ofis ortamı yaratarak bebeğinize iş adamı rolü verin…
Dramatik oyun, bebeğinizin gerçek yaşam becerilerini geliştirmesine yardımcı olur ve onlara sosyal etkileşim hakkında bilgiler öğretir. Oyuncaklarıyla, giyim eşyalarıyla ve sahne takımlarıyla, gündelik senaryolara uygun olarak onun hayal gücünü artırmaya yardımcı olacaktır.




Tanıtma Kitapları




Bebeğinize kitap okumak onların beyinlerini uyarır ve onların dil kavramını anlamalarına yardımcı olur. Kitaplar ayrıca boyut, şekil ve renk gibi kavramları tanıtmak için harika bir yoldur. Hayvan, araç, gıdalar gibi isimleri de içerir.
Bebeğinizin farklı sesler çıkarmak ve çeşitli dokuları keşfetmek için yararlanabileceği elektronik kitaplar da öğrenmenin eğlenceli bir yoludur.
Kitaplarla hikâye zamanı bebeğinizle bağ kurmak için güzel bir şanstır. Bebeğinizi yakın tuttuğunuzda onunla duygusal bağınızı güçlendireceksiniz, kitaba birlikte bakacaksınız, sözcükleri ve resimleri tartışacaksınız.






Bulmacalar ve şekil tanıma

Bulmaca çözmek bebekler, çocuklar ve yetişkinler için zihinsel olarak teşvik edici, düşündürücü ve eğlenceli bir aktivitedir. Bebeğinizi etkinlik bulmacalarını keşfetmeye teşvik etmek, bilişsel gelişimlerini artıracaktır.
Bebeğinize bulmaca aktiviteleri sunmak problem çözme ve konsantrasyon becerilerine yardımcı olur. Hangi bulmacanın hangi noktaya gittiğini öğrenmeleri ve uygun şekilde değişimler yapmaları gerekiyor. Bu değişimler de ince motor becerilerini ve göz-el koordinasyonlarını geliştirir. Bebeğiniz doğru uyumu bulmadan önce birkaç farklı deneme yanılma yoluna başvurabilir. Belli bir bulmaca parçasına hâkim olduktan sonra, geri kalan kısmı yapabildiklerini görebilmeleri hoşlarına gidecektir. 
Bebeğinizin kavramasını kolaylaştırmak için büyük parçalı bulmacalardan seçin. Etkinlik bulmacaları, parçalar doğru ayarlandığında ışıklandırma veya ses çıkarma gibi motive edici ödüller sunabilir. Temalı bulmacalar, her temayı tanımlamak için kullanılan dil de dâhil şekiller, renkler, hayvanlar ya da araçlar gibi kavramların öğretilmesi için de yararlıdır.
Renk Kavramı

Çocuğunuza renk kavramını öğretmek, onlara aynı renkteki nesneleri göstermek anlamına gelir; aynı zamanda, rengin ne olmadığını öğretmektir, yani, bir cismin boyutu, şekli veya adı değildir. Çocuğunuz 'kırmızı' kelimesi ile kırmızı olan bir nesneyi birbirine bağladığı için bu önemli bir bilişsel adımdır.

Başlangıçta, sadece bir veya iki renge konsantre olun. Oyuncağın veya nesnenin bir rengini güçlendirin, aynı zamanda hangi rengin de olmadığını belirtin. Örneğin, "bu ayıcık mavi, bu ayıcık mavi değil" gibi. Tüm ana renkleri tanıtmak için yavaş yavaş ilerleyin.


Renk tanıma öğretimi için fikirler:

Renkli düğmeler veya paneller ile etkileşimli oyuncaklar,
Kontrast renkli kumaşlı yumuşak oyuncaklar,
Renk temalı tahta kitaplar,

Bloklar veya mandallarla renk eşleştirme.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder